Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

31-8-2013. ΕΝΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΩΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ



Σημείωση 
Το υπόμνημα αυτό δεν παραδώθηκε στον Υπουργό Υγείας στην προγραμματισμένη συνάντηση που έγινε στις 21/8/2013 στην Αθηνα. Ο λόγος ύπήρξε ένας και μοναδικός . Απο την εκβαση της συζήτησης φάνηκε καθαρά ότι είχαν προαποφασίσει να κάνουν ότι ακολούθησε, χωρίς να ενδιαφερθούν για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, παρά μόνο για λόγους επικοινωνιακούς δηλαδή να προχωρήσουν στην απογύμνωση του Νοσοκομείου και στο ουσιαστικό κλείσιμό του και να βάλουν νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό σε διαθεσιμότητα. Δήλωσαν δε αδυναμία να δώσουν κάποια λύση για να μη χαθούν οι 200 εξειδικευμένες κλίνες απο την περιοχή. 
Για λόγους αξιοπρέπειας δεν κατατέθηκε το υπόμνημα, αλλά στη συζήτηση διατυπώθηκαν καθαρά οι απόψεις των εργαζομένων και της Ε.Α. 
Το Υπόμνημα το δημοσιεύουμε τώρα γιατί είναι αποκαλυπτικό και προφητικό για τα γεγονότα που διεδραματίζονται. Διαβάστετο !
Ν.Β.


Θεσσαλονίκη  20/08/2013

                                   ΥΠΟΜΝΗΜΑ -  ΑΝΑΦΟΡΑ


 Προς       κ.  Υπουργό  Υγείας
   Αξιότιμε κ. Υπουργέ αφού σας ευχαριστήσουμε για την άμεση και θετική  ανταπόκριση  στο αίτημά μας για συνάντηση  μαζί σας, να μας επιτρέψετε να σας αναπτύξουμε τις ακόλουθες θέσεις μας .                              

1.   Το  Νοσοκομείο  ΠΑΝΑΓΙΑ.                                                                                  
 Ξεκίνησε σαν Β΄- Θεραπευτήριο  ΙΚΑ το 1976 , τον 6ο του  1978 μετά     τον μεγάλο σεισμό  της Θεσσαλονίκης , υποδέχθηκε Κλινικές από τα ¨πληγέντα¨  Νοσοκομεία  ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ  και  το  τότε ΚΕΝΤΡΙΚΟ νυν ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ, κυρίως Πανεπιστημιακές,  προκειμένου να λειτουργήσει για την  κάλυψη των Νοσηλευτικών αναγκών της Πόλης μας , έτσι  εντάχθηκε στο σύστημα των 24ωρων Γενικών Εφημεριών της Πόλης.  Ακολούθως μετά την αποχώρηση των Πανεπιστημιακών Κλινικών  μετατράπηκε σε Γενικό Νοσοκομείο,  το γνωστό  ανά τη χώρα   Β΄- Νοσοκομείο ΙΚΑ και συνέχισε ανελλιπώς όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα να υποστηρίζει ,ως Γενικό Νοσοκομείο με πλήρη Κλινική και Εργαστηριακή  σύνθεση το Σύστημα 24/ρων Εφημεριών της Πόλης μας, το τελευταίο 6/μηνο παρά τα αντικειμενικά προβλήματα επτά (7) 24ωρες /μήνα.                                                                                                       Παράλληλα δημιουργήθηκαν θέσεις Ειδίκευσης όλων των Κλινικών και Εργαστηριακών Ειδικοτήτων, που λειτουργούν  και  προσέφεραν Ειδίκευση σε εκατοντάδες αξιόλογους Συναδέλφους μέχρι και σήμερα.                                                                                                                      
Αυτό το Νοσοκομείο  των 220 Κλινών , με πλήρη Κλινική και Εργαστη-ριακή διαστρωμάτωση , καθώς και Λειτουργία Ειδικών Μονάδων -  Τμημάτων  ( Μονάδες Αιμοκάθαρσης , ΜΕΘ, ΜΑΦ, Χημειοθεραπείας, Περιτοναϊκής κάθαρσης, άριστα Χειρουργεία κλπ) και μοναδικής χωροταξικά  Νοσοκομειακής Δομής για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην  Ανατολική Θεσσαλονίκη , ¨Καλείστε¨!!  σήμερα από  τους ¨πρόθυμους¨- αυτόκλητους ¨επαΐοντες¨, να ¨θυσιάσετε¨, στο βωμό των ¨σκοπιμοτήτων¨ τους , ως …¨ Ιφιγένεια¨  για τον ¨εξευμενισμό¨ της  4ης ΥΠΕ  και  των …¨ Υπηρετών¨  της !!                                   

2. Ν 3918/2-3-11.  – Ν. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ
  Ένταξη Λειτουργικών δομών και Προσωπικού του Νοσοκομείου μας στις Δομές του ΕΣΥ –Νοσοκομείο Υποδοχής ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ .                                                 
Αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα , στην αρχή δειλά κατόπιν απροκάλυπτα , μετακινήσεις προσωπικού επιλεκτικά από το ΠΑΝΑΓΙΑ προς το νεοπροσαρτιθέν Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας , Νοσηλευτικού, Εργαστηριακού αλλά και Διοικητικού  , παρά την σαφή έλλειψη αντιστοίχου προσωπικού στο Νοσοκομείο μας ελαττώνεται  περαιτέρω  η δύναμη του. Μεταφορά ολόκληρων Εργαστηρίων ,όπως το Πυρηνικής Ιατρικής , αποδυνάμωση των άλλων , όπως του Μικροβιολογικού που παρέμεινε με 1 Ειδικό Γιατρό!  Σχεδιασμός του Νέου Οργανισμού του Ενιαίου Νοσοκομείου , καμία  πρόβλεψη για τις δομές και προσωπικό του Παναγία, επανειλημμένα και στα τρία κατατεθέντα  Σχέδια . Ευτυχώς έρχεται ο Νέος Οργανισμός –ΦΕΚ 3214/12-12-2012 – από  το Υπουργείο και ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ , αποκτά Οργανική οντότητα το Νοσοκομείο μας , έστω και ως Παράρτημα ΠΑΝΑΓΙΑ και με τη δομή των Υποδιευθύν-σεων  και την μείωση Κλινών, συγχωνεύσεις Κλινικών και Εργαστηρίων.  Πρώτη φορά το Προσωπικό του ΠΑΝΑΓΙΑ καταγράφεται στις αντίστοιχες Οργανικές θέσεις του Οργανογράμματος ,για το Ιατρικό Προσωπικό σε ¨προσωποπαγείς¨ , ίσως Πανελλαδικά θα είμαστε το Μόνο Νοσοκομείο  που χαιρετίζει  κυριολεκτικά!  τα Νέα ¨Μνημονιακά¨ Οργανογράμματα  όπως  αναφέρονταν .                                                                   
Ωστόσο την ίδια περίοδο αρχίζει η απροκάλυπτη επίθεση  εναντίον του ΠΑΝΑΓΙΑ , αποφασίζεται εσπευσμένα με Εντολή της 4ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ , κυριολεκτικά   μέσα στις Γιορτές η επιλεκτική μεταφορά Κλινικών στο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ  (28/12/2012) και  η επακόλουθη μετακίνηση του υπολοίπου Προσωπικού με Πράξεις του  κ. Διοικητή της 4ης ΥΠΕ  στα  άλλα Νοσοκομεία της Πόλης μας.                                                 
Η αυτόματη , σαν αντανακλαστική αντίδραση , όλης της Τοπικής Κοινωνίας ,η καθημερινή παρουσία –διαδήλωση της Οργής των ανωνύμων Πολιτών , στο χώρο του Νοσοκομείου μας δημιούργησε ένα κύμα  αυθόρμητης Αντίστασης,  που Οδήγησε Τοπικές Αρχές –Δημάρχους Ανατολικής Θεσσαλονίκης  αλλά και Συλλογικούς φορείς  της Πόλης όπως Εργατικό Κέντρο , Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών , Μαζικοί Κοινωνικοί φορείς , Σύλλογοι ασθενών , Τοπικοί εκπρόσωποι και Βουλευτές όλων των Κομμάτων να ενώσουν τη Διαμαρτυρία τους μαζί μας και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ από την τότε Πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου σας την άμεση ανάκληση της πρωτοβουλίας των Διοικούντων  και την διευθέτηση του προβλήματος της προοπτικής του  ΠΑΝΑΓΙΑ , στη κατεύθυνση του χρόνιου αιτήματος της Τοπικής Κοινωνίας  για τη δημιουργία  του ΝΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΠΥΛΩΝΑ  στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗ , στα πλαίσια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως από ετών προβάλλονταν σχέδια για   την ανέγερσή του στον ακάλυπτο χώρο του Συγκροτήματος του ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.     

Έτσι φθάνουμε στη ψήφιση της τροπολογίας της 24/1/2013 , η οποία όπως γνωρίζετε υπερψηφίστηκε από  τη μεγάλη πλειοψηφία των Κομμάτων , { επισυνάπτουμε  σε CD-R τις τοποθετήσεις στη Βουλή }.   
Ωστόσο υπήρχε και η άποψη ¨συγκεκριμένου χώρου¨ , η επιχειρηματο-λογία  του οποίου ¨αναπαράγεται¨ !  σήμερα και ¨υποστηρίζεται¨ κατά γράμμα και λέξη  από τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ  και  κυρίως  από τον ¨εισηγητή¨ της πρότασης  για ανανέωση της σύμβασης  στη Διοίκηση του ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, του προσφάτως παραιτηθέντος Υποδιοικητή του Νοσοκομείου μας  και  ο οποίος ανοιχτά ¨επαίρετο¨  πως  « θα είναι το 3ο Νοσοκομείο που θα κλείσω »! , και   την οποία ¨ ιδέα¨, αόκνως μέχρι σήμερα  ¨Υπηρέτησε¨ !
 Τον  Μάιο μήνα ,  προβληματισμένοι για την πάροδο  του πολύτιμου χρόνου  που η Τροπολογία της  Βουλής είχε προσδιορίσει , χωρίς να διακρίνουμε πρωτοβουλίες διευθέτησης εκκρεμοτήτων,  όπως  η σύμβαση , η ρύθμιση του Ιδιοκτησιακού του ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ , αλλά  και το  πολύ  σοβαρό  θέμα της σταδιακής έλλειψης Ειδικευομένων Ιατρών, διότι δεν υπήρξε η πρόβλεψη για την αντικατάσταση των απερχομένων, όπως έγινε με τα διασυνδεόμενα Νοσοκομεία . 
 Αντιθέτως με επιλεκτικές ¨μετακινήσεις¨ του ήδη ελλιπούς Προσωπικού   οδηγείτο  το Νοσοκομείο  σε ¨Αποψίλωση¨ και  μεθοδική  ¨Αποδόμηση¨ με στόχο την πλήρη ¨Λειτουργική  Παράλυση¨ που  ¨προφητικά¨ προσδιόριζαν οι ίδιοι κύκλοι της ΥΠΕ  για το  τρέχοντα Σεπτέμβριο !!    Επισημαίνοντας ΟΛΑ  αυτά  η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για  το Νοσοκομείο  Ανατολικής Θεσσαλονίκης , ζήτησε συνάντηση εργασίας με την προκάτοχη Πολιτική  ηγεσία  του Υπουργείου  σας ,Τον  Υπουργό   κ. Λυκουρέντζο  Ανδρέα  και το  Γεν. Γραμματέα   κ. Καλλίρη  Πελοπίδα,  η οποία έγινε στις 4/6/2013 , όπου Επαναβεβαιώθηκε  η βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου για την υλοποίηση της Τροπολογίας της Βουλής της 24/1/13 ,  και υπήρξε η δέσμευση  και επισήμανση  από  όλους τους  παριστάμενους Βουλευτές  για την ανάληψη πρωτοβουλίας για Νομοθετική  ρύθμιση του Ιδιοκτησιακού  το ταχύτερο και  εν ανάγκη  και για  το θέμα της επανασύστασης Θέσεων Ειδικευομένων Ιατρών .   { επισυνάπτεται  το σχετικό  Υπόμνημα , καθώς και το ενημερωτικό Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε  με πρωτοβουλία μας  την επομένη } 

3.  Το ΠΑΝΑΓΙΑ  σήμερα  και  το  ΝΕΟ Νοσοκομείο  Πυλώνας  της  Ανατολικής  Θεσσαλονίκης    
        
Κ. Υπουργέ  τα  περί  Διαθεσιμότητας  ( επιλεκτικά  του προσωπικού του ΠΑΝΑΓΙΑ )  που  τελευταία ,  επιμόνως  διαμείβονται , γνωρίζουμε ποιοί  τα ¨ευαγγελίζονται¨ τους  περιγράψαμε  και  στα  προαναφερθέντα., και διακρίνονται και οι στόχοι τους, που συνοψίζονται σε ΕΝΑ και μοναδικό στο να Αποτρέψουν την δημιουργία του ¨Ονείρου¨ κυριολεκτικώς της Τοπικής Κοινωνίας  της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ( που ξεπερνούν  και  τις  500.000 , αφού  ως  Αστικό Ιστό  της Πόλης μας Ανατολικά αναγνωρίζουμε  μέχρι  και  το Χώρο κάλυψης του Κ.Υ.- Αστικού τύπου της Καλλικράτειας ) , σε ΟΛΟΥΣ αυτούς μη τους  ΣΤΕΡΗΣΕΤΑΙ  την πρόσβαση , ειδικά σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν , στο Δημόσιο  Δωρεάν  Σύστημα  Υγείας , το ΠΑΝΑΓΙΑ  είναι το Νοσοκομείο τους , είναι αυτό που για 36 ολόκληρα χρόνια τους προσέφερε στήριξη στις δύσκολες ώρες της Ασθένειας τους , ΜΗ τους το στερήσετε ΤΩΡΑ !  

Σε αυτούς που ¨υποκριτικά¨ προτάσσουν πως κόπτονται για το Δημόσιο συμφέρον ,ας μας πουν πως το ¨εννοούν¨ , δεν  είναι  δημόσιο συμφέρον η  Δωρεάν παροχή Φροντίδας Υγείας ?                                                                    
 - Ποιόν θα εξυπηρετήσει η Απώλεια των Νοσηλευτικών Κλινών του ΠΑΝΑΓΙΑ ?  και  των  Εξειδικευμένων Τμημάτων  του ?                                                                                                                                    - Να  ρωτήσουμε  το  ¨κλείσιμο¨ του Λιθοτρίπτη  ποιόν ωφέλησε?                                 
 - Η συστηματική ¨συρρίκνωση¨ και  ¨ακρωτηριαστική  χειρουργική¨ του  Χημειοθεραπευτικού  Τμήματος  ποια ¨δεξαμενή¨ τροφοδοτεί ?       
                        
Ωστόσο  χωρίς να αναφερόμαστε στο Μίσθωμα της σύμβασης , περιττό να τονίσουμε πως και εμείς ζητάμε να προσαρμοστεί αυτό στα πλαίσια της σημερινής πραγματικότητας , όμως να προσέξουμε  όπως λέει  και  λαός μας  «μαζί με το νερά μη πετάξουμε …και  το Μωρό ! »              

Γνωρίζουμε ΟΛΟΙ  ότι το ΠΑΝΑΓΙΑ  τεκμηριωμένα ,  ακόμη και με τη παρούσα ¨προκλητική¨ σύμβαση  , παρέχει  Οικονομικά  συμφέρουσες Υπηρεσίες Υγείας.  Σε δημοσίευση Οικονομικής μελέτης που επεξεργάστηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γούναρης  με τα στοιχεία χρήσης του  2010  αναδεικνύεται ότι το Κόστος / Ημέρα Νοσηλείας  στο Παράρτημα ΠΑΝΑΓΙΑ  είναι 574 € , με αντίστοιχο    στο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ  814€ , και  σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο  922€.                     
Επίσης στον πρόσφατα δημοσιευθέντα Ισολογισμό  του 2012   του Συγκροτήματος   ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ  διαπιστώνεται Λογιστικό Πλεόνασμα 2.500.000€  και  φυσικά στη διαμόρφωσή του συμβάλει σημαντικά το ¨κοστοβόρο¨  ΠΑΝΑΓΙΑ !  τα ως άνω στοιχεία είναι Δημοσιευμένα στην Ιστοσελίδα του ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ www.agiospavlos.gr  {επισυνάπτουμε αντίγραφα}  

Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ  όλοι εμείς οι Εργαζόμενοι του ΠΑΝΑΓΙΑ  ζητάμε από εσάς την αναστολή κάθε Διαθεσιμότητας – Κινητικότητας  που ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ  για το Προσωπικό του ΠΑΝΑΓΙΑ εξαγγέλλεται  και να δώσετε εσείς      την Ευκαιρία στην ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του Νοσοκομείου μας επιλύοντας τα άμεσα προβλήματα της έλλειψης Προσωπικού ( Νοσηλευτικού, Διοικητικού) και κυρίως του προέχοντος των Ειδικευομένων Ιατρών , ώστε να επανέλθει το Νοσοκομείο μας στην Υπηρεσία των Πολιτών της Θεσσαλονίκης , όπως μέχρι σήμερα Ουσιαστικώς  και  Ανελλιπώς Προσέφερε επί 36 χρόνια και ΝΑ ΔΏΣΕΤΕ την ευκαιρία στη Τοπική Κοινωνία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης να  ΔΕΙ  μια  ημέρα  να πραγματώνεται το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                             και στον εαυτό σας την Ευκαιρία  να συνδέσετε το  Όνομα  σας  με την ΑΝΑΓΕΡΣΗ ενός Νέου Νοσοκομείου του ΕΣΥ και ΌΧΙ  με  την  ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑ !!

 Θεσσαλονίκη  20/08/2013

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΠΑΝΑΓΙΑ - Ε.Ν.Ι.Θ.