Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

23.5.2013 ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ


Ε.Ν.Ι.Θ.- ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΝΑΓΙΑ» 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 ΜΑΪΟΥ 2013

Οι γιατροί του Γ.Νοσοκομείου ¨Αγ.Παύλος¨παράρτημα ΠΑΝΑΓΙΑ ειδικοί και ειδικευόμενοι εχουν να πληρωθούν εφημερίες από το Νοέμβριο του 2012. Οι εφημερίες των γιατρών για να πραγματοποιηθούν πρέπει να υπάρχει έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι εφημερίες κάθε μήνα  υποβάλλονται μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας και εφόσον υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή διαφωνίες ,συζητούνται και τελικά υποβάλλονται για οριστική έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην συνέχεια πραγματοποιούνται.
Εφόσον πραγματοποιηθούν(δεδουλευμένα) οι εφημερίες δεν υπάρχει δυνατότητα να προσαρμοστούν  με μεταγενέστερη απόφαση κανενός διοικητή ή και του ίδιου του Δ.Σ. του Νοσοκομείου. 

Οι εφημερίες που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη (Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2012 και Ιανουάριος 2013 έως  Απρίλιος 2013) έχουν πραγματοποιηθεί από τους γιατρούς μετά από την υπηρεσιακή  υποβολή  του αντίστοιχου μηνιαίου προγράμματος κάθε Κλινικής  και την έγκριση τους από τη διοίκηση του Γ. Νοσοκομείου ¨Αγ.Παύλος¨.

Η πολύμηνη καθυστέρηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις των γιατρών (επίσχεση εργασίας από ειδικευόμενους, δραστικός περιορισμός χειρουργείων κ.α.) με αποτέλεσμα την απορύθμιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για όλους περίοδο και κυρίως για τους ασφαλισμένους.  Ίσως ακόμα  γιατί κάποιοι, που δεν θέλουν να υλοποιήσουν την ψηφισθείσα από την Βουλή των Ελλήνων τροπολογία( που αφορά στην προοπτική της ανέγερσης νέας πτέρυγας στο χώρο του Νοσοκομείου ¨Αγ.Παυλος¨ στην οποία θα μεταφερθεί το παράρτημα ¨ΠΑΝΑΓΙΑ¨), να ευνοούν  την κατάσταση αυτή.

Στην καθυστέρηση αυτή έρχεται να προστεθεί η αναλγησία της διοίκησης που προσπαθεί να «εξοφλήσει» τις εφημερίες που έχουν κάνει οι γιατροί  μέχρι σήμερα με ποσά που δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά και είναι σαφώς λιγότερα. Για να πετύχει το στόχο αυτό που είναι πέρα από ανήθικος και παράνομος προσπαθεί να επιβάλλει εκβιαστικά  την έμμεση συγκατάβαση των γιατρών  με την υπογραφή των διευθυντών των Κλινικών σε καταστάσεις πληρωμής που δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά ποσά και που δεν διευκρινίζουν ότι το πληρωτέο ποσό είναι χρηματικό ποσό έναντι του τελικού (πραγματικού) που τους οφείλει το Νοσοκομείο για τις εφημερίες.

Επιπλέον τα παραστατικά που παρουσιάζει στην Πάρεδρο για έγκριση δεν ειναι  πραγματικά και ως πρός τις ημέρες που εφημερεύσαν οι γιατροί αλλά και σα σύνολο ημερών εφημερίας και ως είδος εφημερίας (ενεργής ή ετοιμότητος).

Αυτά τα παραστατικά καλεί εκβιαστικά την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή  να υπογραφούν από τους διευθυντές των Κλινικών για να πεισθεί και η Πάρεδρος  και  να τα εγκρίνει ώστε  να πληρωθούν οι γιατροί.  Δηλαδή
Η επίσημη πολιτεία (διοίκηση του Νοσοκομείου)  ψάχνει για συνένοχους (διευθυντές, γιατρούς) τους εκβιάζει ωμά (πάρτε αυτά που σας δίνουμε τώρα  γιατί αν πάτε δικαστικά και  θα αργήσετε και λιγότερα θα πάρετε)  για να παραπλανήσει το ελεγκτικό όργανο (Πάρεδρος)  υποβάλλοντας ψευδή στοιχεία προς έγκριση . 

Και όλα αυτά γίνονται το Μάϊο του 2013 .  Ποιός κοροϊδεύει ποιόν. Ποιός μπορεί να ελπίζει σε τέτοιους ανθρώπους?.

Πρέπει να τονισθεί ότι τα προγράμματα εφημεριών προς πληρωμή πρέπει να ανταποκρίνονται πλήρως και ως προς την ημερομηνία πραγματοποίησης εφημερίας και ως προς το είδος (ετοιμότητας, μεικτή ή ενεργή).
 Οποιαδήποτε αλλαγή μετά την πραγματοποίηση της εφημερίας συνιστά ψευδή δήλωση και κανένας γιατρός δεν πρέπει να προβεί σε τέτοια ενέργεια.

Αν δεν επαρκούν τα χρήματα ας βρεί η Διοίκηση τρόπο να δώσει  προκαταβολές, αναγνωρίζοντας όμως εγγράφως και τον πραγματικό αριθμό και τις πραγματικές ημερομηνίες και το πραγματικό είδος των εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν από τον κάθε γιατρό, αναγνωρίζοντας έτσι εγγράφως το χρέος τους απέναντί τους.

Και ένα Ερώτημα: Αν δεχθούμε τα τροποποιημένα προγράμματα που μας παρουσίασε ο κ. Διοικητής του Γ.Ν.¨Αγ.Παύλος¨ και τα επισημοποιήσουμε με τις υπογραφές μας τότε τις ημέρες που με βάση τα τροποποιημένα προγράμματα ( τα οποία είναι επίσημο έγγραφο)  δεν εφημέρευε κανένας ειδικός γιατρός και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες, δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία; Ποιός ευθύνεται για αυτό; Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει κάποιος υπεύθυνος;

Επίσης τι γίνεται με τις εφημερίες του Νοεμβρίου 2012; Είναι δυνατό να μην πληρωθούμε για τον Νοέμβριο επειδή κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Ποιος ευθύνεται; Πως είναι δυνατό να διαγράψουμε δουλειά ενός μήνα; Ποιος εφημέρευε τον Νοέμβρη του 2012; Οι ασθενείς του συγκροτήματος ήταν στον αυτόματο πιλότο;  Δεν τέθηκε σε κίνδυνο η δημόσια υγεία; Η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου;

Πρέπει επιτέλους η Διοίκηση να αποφασίσει: ή εγκρίνει έγκαιρα και  πληρώνει  τις εφημερίες ή αφήνει κλινικές χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς με όλες τις συνέπειες για τη δημόσια υγεία. Οτιδήποτε άλλο είναι ξεφεύγει από τη νομιμότητα και θα έχει συνέπειες.

Με την ανορθόδοξη αυτή διαδικασία έρχεται ο κ. διοικητής να λύσει το πρόβλημα και αφήνει απλήρωτους γιατρούς. 

Μήπως κάποιος πρέπει να κάνει έλεγχο για να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος διοικητής ΥΠΕ, ο Υπουργός ίσως που να μπορεί να ασκήσει έλεγχο και να περιορίσει αυτές τις αναξιοπρεπείς καταστάσεις ;

Και το πιό ωραίο ;  Αυτή την ίδια τακτική έχουν ακολουθήσει και για τις εφημερίες απο την αρχή του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2012.

Δοξάστε τους.