Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

10-11-2012 ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ¨ΠΑΝΑΓΙΑ¨




Ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα και την προοπτική λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία» στη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Γ. Αμανατίδης, Ευ. Αμανατίδου και Ι. Γαϊτάνη, ο Τ. Κουράκης, Α. Ξανθός και η Δ. Χαραλαμπίδου.
 Όπως αναφέρουν στην σχετική ερώτηση "το Νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» αποτελεί μια σύγχρονη και επιστημονικά λειτουργική Νοσοκομειακή μονάδα με εξειδικευμένα τμήματα και κλινικές (μονάδα τεχνητού τεφρού, περιτοναϊκή κάθαρση , λιθοτριψία, ειδικά ιατρεία, χειρουργική, παθολογική , καρδιολογική , ενδοκρινολογική , νευρολογική, ουρολογική, ορθοπεδική κλινική) με δυναμικότητα 200 και πλέον κλινών και πολύ ακριβό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.Η προσφορά του νοσοκομείου αυτού, με τη συμμετοχή του στις γενικές εφημερίες και την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας υπήρξε και είναι ακόμη σημαντική στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, όχι μόνο της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των όμορων δήμων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και της Χαλκιδικής.Το Νοσοκομείο «ΠΑΝΑΓΙΑ» ( πρώην 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ) με Υπουργική Απόφαση έχει ενοποιηθεί διοικητικά με το Νοσοκομείο του ΕΣΥ “Άγιος Παύλος” στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τη λειτουργία του."
Οι βουλευτές τονίζουν ότι επειδή το νοσοκομείο δεν στεγάζεται σε δικό του κτίριο, οι εργαζόμενοι για την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων και την ανάπτυξη νέων προοπτικών έχουν προτείνει εδώ και χρόνια την ανέγερση νέας πτέρυγας 200 τουλάχιστον κλινών στο Νοσοκομείο υποδοχής “Άγιος Παύλος” και επισημαίνουν πως για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου μάλιστα υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη ανέγερσης και οι οικονομικοί πόροι μπορούν να ανευρεθούν από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Όπως ακόμη σημειώνουν εφόσον κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η νέα πτέρυγα παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες στην περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου παρατηρείται έντονη δημογραφική αύξηση του πληθυσμού. Επιπλέον υποστηρίζουν ότι η δημόσια νοσοκομειακή υποστήριξη της ανατολικής Θεσσαλονίκης θα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι την ολοκλήρωση της λειτουργίας της νέας πτέρυγας στον «Άγιο Παύλο» και για να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου και να βελτιωθούν η λειτουργία και η παραγωγικότητά του το νοσοκομείο « ΠΑΝΑΓΙΑ» πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό
·         Οι βουλευτές έτσι ρωτούν τον Υπουργό Υγείας αν προτίθεται να αξιοποιήσει τη Νοσοκομειακή Μονάδα «ΠΑΝΑΓΙΑ», με τη στελέχωσή της κυρίως σε επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να εξασφαλίσει την καλή και αποδοτική λειτουργία της μέχρι την ανέγερση της νέας πτέρυγας ή θα συνεχίσει να την απαξιώνει με αποτέλεσμα να κλείσει;

·         Τέλος ο υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία του νέου νοσοκομείου-πτέρυγα του Νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” με την ανέγερση νέου κτιρίου δυναμικότητας 200 κλινών με την αξιοποίηση της υπάρχουσας μελέτης και την ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Σχόλιο της σύνταξης :
Η ερώτηση δεν συζητήθηκε διότι ο κ.υπουργός δήλωσε αδυναμία να παραστεί στη συζήτηση. Μια μέρα μετά απο την καθορισμένη ημερομηνία συζήτησης ο ΔΥΠεάρχης της 4ης ΥΠΕ κ.Βεντούρης, λίγες μέρες πρίν τα Χριστούγεννα, ανακοίνωσε την απόφασή του για μεταφορά τριών κλινικών από το Νοσοκομείο ΠΑΝΑΓΙΑ στον Γ.Ν.¨Αγ.Παύλος".