Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

16-1-2013. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Ε! ΕΛΜΕ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.


Ε΄ ΕΛΜΕ –Θ

Το νοσοκομείο «Παναγία» δε θα κλείσει!

          Τα Χριστούγεννα διάλεξε η τρικομματική κυβέρνηση για να αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιό της για τη συγχώνευση 50 νοσοκομείων, το κλείσιμο 631 τμημάτων τους και την κατάργηση 10.400 κλινών! Τρείς κλινικές του νοσοκομείου «Παναγία», η νευρολογική, η ουρολογική και η ενδοκρινολογική μεταφέρονται στο υπό ενιαία πλέον διοίκηση νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και θα ακολουθήσει, αργότερα και αυτή του τεχνητού νεφρού. Ταυτόχρονα, διασκορπίζονται οι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Συστηματικά, λοιπόν, το νοσοκομείο αποψιλώνεται και πολύ γρήγορα θα οδηγηθεί στο κλείσιμο. Επιπλέον, οι κλινικές μεταφέρονται με μειωμένο αριθμό κρεβατιών σε ένα νοσοκομείο που δεν έχει τις υποδομές να τις δεχτεί. Δεν είναι μόνο ότι με τις παραπάνω μεθοδεύσεις στερούνται ενός άρτιου νο­σοκομείου οι 350.000 κάτοικοι της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αλλά καταργούνται και 65 θέσεις εργαζομένων οι οποίοι είναι μάλιστα απλήρωτοι από τον Αύγουστο.
           Είναι καθαρό για την  κυβέρνηση ότι ξεπέρασμα της κρίσης σημαίνει δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών και την ίδια ώρα ενίσχυση  με ζεστό χρήμα των επιχειρήσεων και τραπεζών. Οι μόνοι που επωφελούνται από το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων είναι οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Εξάλλου, ο υπουργός  κος Μανιτάκης δήλωσε κυνικά   ότι θα «κρατήσουμε στο δημόσιο, μόνο ότι δεν ενδιαφέρει τους ιδιώτες». Ήδη μια σειρά νοσοκομεία, όπως το «Παπανικολάου» και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ,με καταργήσεις κλινικών και απολύσεις προσωπικού. Την ώρα που ο κόσμος στρέφεται μαζικά στο ΕΣΥ η κυβέρνηση οργανώνει τη διάλυσή του και τη συστηματική ιδιωτικοποίηση της υγείας. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να σταματήσουμε την καπιταλιστική λαίλαπα που  παράγει πολιτικές μνημονίου και τις οποίες καλούμαστε να ανατρέψουμε. Μέσα από την οργάνωση της στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων, και τη σύνδεσή του με όλους τους αγώνες που ξεσπούν. Τα παραπάνω βήματα είναι απαραίτητα αν θέλουμε να νικήσουν οι αγώνες μας.
         Η αποφασιστικότητα και η ενεργοποίηση των εργαζομένων στο «Παναγία», και με τη συμπαράσταση που εξασφάλισε ο αγώνας τους, πέτυχε την αναστολή της διαδικασίας μεταφοράς των κλινικών, έως ότου γίνει συνάντηση του υπουργού υγείας με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα σωματεία των εργαζομένων. Κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος που πρέπει να αξιοποιηθεί για την οργάνωση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων.
         Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης συμπαρίσταται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις τους. Μόνο ο νικηφόρος αγώνας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να εξασφαλίσει ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι. Ένα σύστημα υγείας που με τις αποκλειστικά δημόσιες δομές του θα εξασφαλίζει υγεία για όλους.

                                                                        Για το Δ.Σ.
                           Ο πρόεδρος                                               Ο γραμματέας
                      Ζαγανίδης Χρήστος                                      Νοτάκης Γιάννης